Zadržali lidersku poziciju na tržištu

Share this:

Menu
O KOMPANIJI NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA ZADRŽALI LIDERSKU POZICIJU NA TRŽIŠTU

Share this:

NAZAD
 
Telenor je zadržao lidersku poziciju na tržištu sa gotovo 37 odsto tržišnog udjela u ukupnom broju korisnika, saopštila je generalna direktorica kompanije, Sandra Štajner, i dodala da su uvođenje inovacija i prilagođavanje promjenama od ključne važnosti za njihovo poslovanje. 

“Uspješno smo zadržali lidersku poziciju na tržištu sa gotovo 37 odsto tržišnog udjela u ukupnom broju korisnika i 42 odsto ukupnog broja pripejd korisnika”, rekla je Štajner u intervjuu agenciji Mina-business. 

Ta telekomunikaciona kompanija je, kako je kazala, i ovog ljeta povećala bazu pripejd korisnika za 58 hiljada, i takav trend održavaju posljednjih pet godina. 

“Ali, naš uspjeh ne ogleda se samo u finansijskim pokazateljima, već i u sposobnosti da se brzo prilagođavamo sve zahtjevnijim potrebama korisnika”, kazala je Štajner. 

Ona je podsjetila da je telekomunikaciono tržište prošle godine zabilježilo pad od četiri odsto i dodala da se sličan trend može očekivati i u narednom periodu. 

“Zato je uvođenje inovacija i prilagođavanje sve dinamičnijim promjenama od ključne važnosti za naše poslovanje”, smatra Štajner.

Ona je, govoreći o projektu modernizacije mreže, odnosno o uvođenju nove tehnologije, kazala da je modernizacija mreže podrazumijevala uvođenje tehnologije najnovije generacije na 370 lokacija, čime su obuhvaćene sve opštine na teritoriji Crne Gore. 

“Bazne stanice modernizovane su prvo na primorju zbog pripreme za ljetnju sezonu, a potom i na sjeveru, gdje se uskoro očekuje povećan broj turista”, rekla je Štajner. 

Prema njenim riječima, zbog specifične konfiguracije terena, to je bio jedan od najzahtjevnijih projekata koji su do sada realizovali, poštujući stroge standarde kvaliteta. 

“Tehnička rješenja su optimizovana, a energetska efikasnost i zaštita životne sredine značajno su unaprijeđene”, navela je Štajner. 

Ona je, odgovarajući na pitanje kakvi su planovi Telenora za širenje pokrivenosti 4G signalom, saopštila da je kompanija paralelno sa modernizacijom mreže, 4G signal uvela na 363 lokacije širom Crne Gore i pokrili 98 odsto stanovništva. 

“Naši korisnici širom zemlje sada imaju još brži pristup internetu i do šest puta brži prenos podataka, koji na pojedinim lokacijama dostiže brzinu od 170 megabita. Tako se, na primjer, video sadržaj visoke rezolucije može preuzeti za oko minut”, objasnila je Štajner. 

Ona je kazala da je cilj kompanije da, kao i do sada, bude jedan od predvodnika digitalizacije crnogorskog društva i zato korisnicima nude relevantne, savremene servise koji odgovaraju njihovim rastućim potrebama. 

“Na primjer, 70 odsto ukupnog broja korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori koristi pametne uređaje, a prosječna potrošnja interneta porasla je 40 odsto. Samo u odnosu na prošlu godinu, bilježimo tri puta više aktiviranih aplikacija, a najveći porast imaju društvene mreže, Viber i WhatsApp koje i nudimo u okviru svojih paketa”, navela je Štajner. 

Telenor, osim sa ta dva, sarađuje i sa drugim globalnim 'igračima', kao što su Facebook i HBO, i planira da nastavi u istom smjeru. 

Ona je, govoreći o značajnim društveno odgovornim projektima Telenora u ovoj godini, saopštila da se, kada započinju projekte vode potrebama crnogorskog društva i pružaju dugoročna rješenja koja obezbjeđuju kroz prednosti digitalizacije. 

“Tako smo, na primjer, podržali mlade sa invaliditetom u pružanju pravne pomoći onlajn i povezali svih 13 dnevnih centara za djecu sa smjetnjama u razvoju kroz posebno osmišljenu društvenu mrežu. U saradnji sa Crvenim krstom, obučili smo mlade iz izbjegličkog kampa na Koniku da koriste računare”, precizirala je Štajner.

Sa Unicefom će, u naredne tri godine, raditi na projektu sprječavanja onlajn nasilja i uključivanja digitalne pismenosti u nastavne planove osnovnih škola. 

Istraživanje Unicefa pokazalo je da se svako drugo dijete u Crnoj Gori ne osjeća bezbjedno na internetu. Takođe, 20 odsto roditelja djece uzrasta od devet do 17 godina ne koristi internet. 

“Promjena te statistike naša je dugoročna ambicija, na kojoj ćemo raditi zajedno sa Ministarstvom prosvjete”, zaključila je Štajner.