Telenor predstavlja telefone koji koriste Firefox operativni sistem

Share this:

Menu
O KOMPANIJI NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR PREDSTAVLJA TELEFONE KOJI KORISTE FIREFOX OPERATIVNI SISTEM

Share this:

NAZAD
 
Cilj je pokretanje programera i povećanje upotrebe pametnih telefona, a prvi modeli sa Firefox mobilnim operativnim sistemom biće predstavljeni u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj u 2013.
 
Zahvaljujući partnerstvu sa Mozillom Telenor je korak bliže otvorenom mobilnom ekosistemu u svojim poslovnim jedinicama širom svijeta. Pametni telefoni koji koriste Firefox platformu biće na raspolaganju Telenorovim korisnicima u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj u drugoj polovini ove godine, a nakon toga i korisnicima u Aziji.
 
„Za nas, otvoreni operativni sistem zasnovan na Internet pretraživaču ima veliki potencijal. Zahvaljujući HTML5 koji se nalazi u osnovi ovih telefona, uklonjene su prepreke na putu razvoja koje su uobičajene u postojećim mobilnim ekosistemima. Ovo otvara vrata većem broju programera koji sada imaju šansu da daju svoj doprinos novoj vrsti pametnih telefona.“, izjavio je Jon Fredrik Baksaas, generalni direktor Telenor grupe.
 
Telenor je posvećen širenju mobilnog Interneta među korisnicima. Usvajanjem Firefox otvorene platforme, Telenor želi da omogući visokokvalitetno mobilno Internet iskustvo što većem broju korisnika i unaprijedi ga aplikacijama prilagođenim potrebama domaćeg tržišta.
 
„Saradnja sa Mozillom je još jedna inicijativa sektora Telenor Digital Services. Angažovali smo lokalne programere na tržištima na kojima smo prisutni kako bismo stimulisali razvoj aplikacija koje su korisne i važne na lokalnom nivou, ali i kako bismo podigli svijest o novom otvorenom operativnom sistemu. Ocekujemo da cće telefoni koji koriste Firefox platformu doprinijeti povećanju broja korisnika mobilnog Interneta na našim tržištima, jer ćemo ponuditi uređaje sa naprednim i lokalno relevantnim aplikacijama po povoljnim cijenama.”, dodao je Baksaas.
 
„Telenor je kao partner posvećen realizaciji Firefox mobilnog operativnog sistema.”, objašnjava Geri Kovac, generalni direktor Mozille. „Naše kompanije dijele zajednicku viziju otvorenih mobilnih platformi koje unapređuju iskustvo korišćenja pametnih telefona. Drago nam je što će korisnici u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj biti među prvim korisnicima i doprinijeti razvoju ovog mobilnog operativnog sistema.“
 
Omogućavanjem pristupa svojim resursima iz oblasti inženjerstva, Telenor je, zajedno sa Mozilla zajednicom i još 12 operatora aktivan učesnik u razvoju Firefox mobilne platforme. Ovaj mobilni operativni sistem u potpunosti je izrađen u skladu sa standardima otvorene platforme, a svaka funkcija ovog telefona napravljena je korišćenjem HTML5 tehnologije.

O Mozilli

Mozilla je pionirska interneta organizacija stara više od deset godina. Mi kreiramo i promovišemo otvorene standarde koji omogućavaju inovacije i napredak Interneta kao platforme dostupne svima. Danas, milijarde ljudi širom svijeta koriste Mozilla Firefox da pronađu, iskuse i povežu se na Internet sa personalnih računara, tablet računara i mobilnih telefona. 
Za više informacija posjetite https://www.mozilla.org/mwc.