Telenor obilježava akciju SAT ZA NAŠU PLANETU

Share this:

Menu
O KOMPANIJI NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR OBILJEŽAVA AKCIJU SAT ZA NAŠU PLANETU

Share this:

NAZAD
 
Svaki sat može da bude SAT ZA PLANETU simbolična je poruka koja ukazuje na doprinos koji svi kao pojedinci i kompanije možemo dati kako bismo smanjili uticaj klimatskih promjena.
 

(Podgorica, 19. marta 2013) - Kompanija Telenor će u subotu,  23. marta podržati globalnu akciju „Sat za našu planetu“.  Ovaj događaj se u cijelom svijetu obilježava simbolično,  gašenjem svjetala na jedan sat u periodu od 20.30h do 21.30h, čemu će se pridružiti i Telenor, isključivanjem rasvjete u upravnoj zgradi u Podgorici, kao i u svih 13 poslovnica širom Crne Gore. Takođe, akciji su pozvani da se pridruže i zaposleni u kompaniji, kao i korisnici, gašenjem svjetala u svojim domovima. 

Stručnjaci kažu da ćemo veoma brzo postati svjesni koliko su naše potrebe premašile potencijal planete Zemlje i zbog toga je važno da što prije počnemo da razmišljamo ekološki i posljedicama našeg ponašanja prema prirodnom okruženju, jer svaka naša aktivnost itekako utiče na sredinu u kojoj živimo.
Šta svako od nas može da uradi

Brojni su jednostavni načini kojima svako od nas može dati mali doprinos očuvanju životne sredine i krenuti u susret planeti.

  • Ugasiti svjetlo i isključiti električne uređaje kada ih ne koristimo, jer na taj način štedimo i do 70% energije. 
  • Obične sijalice možemo zamijeniti štedljivim, koje duže traju i troše čak 75% manje energije od običnih. 
  • Jednoj plastičnoj kesi, koju iskoristimo samo jednom i odmah potom bacimo, potrebno je i do 1000 godina da se razgradi; nama je potreban samo sekund da promjenimo naviku i sljedeći put u prodavnicu ponesemo torbu koju možemo iznova da koristimo. 
  • Plaćanje računa elektronskim putem značo ne samo uštedu vremena i novca, već i smanjenje upotrebe papira, odnosno čuvanje drveća.
  • Reciklaža je, takođe, jedan od ekoloških koraka.

Kako je sve počelo
Akcija je nastala 2007. godine u Sidneju, kao podrška borbi protiv klimatskih promjena. U Sidneju je te godine 2.2 miliona ljudi i više od 2000 kompanija isključilo svjetla na sat vremena, dok je u 2012. u akciji učestvovalo 6.494 gradova iz 150 zemalja isključivanjem svjetala i dekorativne rasvjete na brojnim građevinama, kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most Golden Gate, kao i na mnogim drugim objektima. 
Najveća svjetska akcija u kojoj milioni ljudi, kao i institucije, kompanije i različite organizacije, gase svjetlo na sat vremena poziv je svima nama da se ne zaustavimo na gašenju rasvjete na jedan dan, već da uradimo velike stvari koje se tiču svih nas.  

Više informacija na: www.earthhour.org i wwf.panda.org.