Održan Developers’ Day – radionica za programere

O KOMPANIJI NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA ODRŽAN DEVELOPERS’ DAY – RADIONICA ZA PROGRAMERE

“Developers Day”, održan 9. juna u kompaniji Telenor, još jedan je u nizu događaja organizovanih u cilju promocije Firefox operativnog sistema (Firefox OS).

(Podgorica, 9. jun 2013) U saradnji sa kompanijama Mozilla i Comoyo održana je cjelodnevna radionica na temu izrade aplikacija za Firefox operativni sistem. Ovaj događaj u Podgorici je izazvao veliko interesovanje, pa je na “Developers Day”–u bilo prisutno više od 20 developera iz Crne Gore, koji su imali priliku da slušaju predavače iz kompanija Mozilla i Comoyo.
“Podrška lokalnih developera nam je veoma bitna kako bi Firefox OS zaživio u Crnoj Gori, pa su prisutni imali priliku da među prvima dobiju razvojne Firefox telefone, koji će im pomoći da na pravi način testiraju aplikacije izrađene za ovu mobilnu platformu”, izjavila je Tamara Džuver iz kompanije Telenor.
Alex Lakatos, predstavnik Mozille, upoznao je učesnike radionice sa ciljevima Mozille i sljedećim koracima u razvoju Firefox OS, nakon čega su Jan Jongboom i Olav Nymoen, developeri iz norveške kompanije Comoyo, proveli lokalne developere kroz osnove Firefox operativnog sistema i višesatnu izradu aplikacija na samom događaju.

‘’Očekuje puno od Firefox mobilne platforme, jer konačno je tu operativni sistem koji prirodno radi na HTML 5’’, istakao je jedan od prisutnih developera na događaju, Bojan Ćinćur (Digitalizuj.me). Ivan Mitrić (kompanija Fleka) smatra da je ‘’Firefox OS veoma lak za korišćenje, pa svi oni koji su makar jednom u životu kreirali bilo koju HTML 5 web stranicu će isto tako moći lako da kreiraju aplikaciju za Firefox mobilnu platformu’’.
Nakon radionice za lokalne developere, uslijediće i takmičenje zahvaljujući kome će oni najbolji i najkreativniji biti nagrađeni. ‘’Cilj nam je da kroz takmičenje, na kome prva nagrada iznosi pet hiljada eura, pospješimo razvoj aplikacija, jer su lokalne aplikacije veoma bitne za samu popularizaciju ovog operativnog sistema.’’, istakla je Adrijana Husić, PR Telenora.

Podsjećamo da Telenor zajedno sa Mozilla zajednicom i kompanijom Comoyo učestvuje u razvoju Firefox operativnog sistema, a prvi telefoni zasnovani na ovoj mobilnoj platform će se pojaviti na tržištima Crne Gore, Srbije i Mađarske krajem 2013. godine.