Novi #SurfujPametno ambasadori sigurnog interneta

Share this:

Menu
O KOMPANIJI NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA NOVI #SURFUJPAMETNO AMBASADORI SIGURNOG INTERNETA

Share this:

NAZAD
 
Telenor zajedno sa partnerima nastavlja misiju edukovanja učenika osnovnih škola o bezbjednoj upotrebi Interneta. Kroz nove trening radionice, koje su dio inicijative „Osvoji Internet, surfuj pametno“, ove godine će biti edukovano 100 ambasadora sigurnog Interneta, koji će svoje znanje dalje prenositi vršnjacima u svim crnogorskim opštinama.
 
(Podgorica, 22. februar 2014. godine) – U kompaniji Telenor danas je održana prva trening radionica za novu generaciju ambasadora sigurnog Interneta. Na radionici je učestvovalo 40 učenika iz 28 osnovnih škola centralne regije Crne Gore.
 
Učenici iz Podgorice, Danilovgrada, Cetinja, Nikšića i Plužina usvojili su osnovna znanja o pravilima ponašanja na Internetu, koji pruža neogranične mogućnosti, ali u sebi krije i brojne opasnosti. Na početku trening radionice predstavnici PR agencije Represent Communications upoznali su ambasadore sigurnog Interneta sa fenomenom globalizacije informacija, koji je nastao upravo zahvaljujući evoluciji ove globalne mreže. O razvoju Interneta i bezbjednosti govorili su predstavnici Telenora, dok su predstavnici Ministarstva prosvjete, koje je partner na „Osvoji Internet, surfuj pametno“ projektu, upoznali osnovce sa mogućnostima koje im Internet pruža u redovnim školskim aktivnostima.


Učenicima koji su aktivno učestvovali u radionici i pokazali zavidno znanje o upotrebi Interneta, predstavljen je i mali Internet bonton i pravila ponašanja u online svijetu.
„Digitalno doba nametnulo je potrebu da učenici u osnovnim školama, pored tradicionalnog obrazovanja, stiču znanja i vještine za ponašanje u svijetu koji sve više postaje globalno selo. Telenor već drugu godinu, kroz inicijativu „Osvoji Internet, surfuj pametno“ doprinosi obrazovanju crnogorskih osnovaca, kako bi od Interneta dobijali najviše, uz najveću bezbjednost. Naši ambasadori sigurnog Interneta će znanje stečeno na radionicama dalje dijeliti sa svojim vršnjacima, i mi u Telenor smo ponosni što sa partnerima kreiramo jednu novu generaciju koja će primjenjivati sva pravila ponašanja u online zajednici“, kazala je Adrijana Husić, PR Telenora i koordinator ovog projekta.
#SurfujPametno inicijativa je ove godine proširena na sve crnogorske gradove i obuhvatiće 100 učenika iz različitih škola, koji će kao #SurfujPametno ambasadori sigurnog Interneta dijeliti znanje u 70 osnovnih škola širom Crne Gore.

Nakon obuke ambasadora u centralnoj regiji, uslijediće radionice vršnjačke edukacije u ovoj regiji, a parlelno i obuke za novih 60 ambasadora sigurnog Interneta na jugu i sjeveru Crne Gore. Cijeli process vršnjačke edukacije trajaće do kraja maja mjeseca. 
 
„Osvoji Internet, surfuj pametno“, jedina inicijativa takve vrste u Crnoj Gori, prošle godine je kroz 215 radionica o bezbjednoj upotrebi Interneta edukovala oko pet hiljada učenika iz deset crnogorskih gradova. Edukacijom ambasadora sigurnog Interneta koji znanje prenose na vršnjake u svojim školama, pokretanjem bloga na ovu temu i mobilne aplikacije, kao i kroz TV emisiju, djeci i mladima se podiže svijest o značaju bezbjednosti na Internetu i mogućnostima zaštite.

Partneri na projektu su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Ombudsman, Udruženje Roditelji i kompanija fleka. 
 
Naredna trening radionica, za učenike južne regije, biće održana sredinom marta, dok će slična obuka za ambasadore sa sjevera biti organizovana početkom aprila.