‘’Kako da se ponašamo na Internetu? Kao i u životu!’’

Share this:

Menu
O KOMPANIJI NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA ‘’KAKO DA SE PONAŠAMO NA INTERNETU? KAO I U ŽIVOTU!’’

Share this:

NAZAD
 
‘’Kako da se ponašamo na Internetu? Kao i u životu!’’, poručili osnovci na #SurfujPametno radionicama

Radionice vršnjačke edukacije #SurfujPametno, u okviru projekta ‘’Osvoji Internet, surfuj pametno’’ uspješno su završene.
  
(Podgorica, 16. april 2013)
 
Nakon dva uspješna pripremna treninga, 60 ambasadora sigurnog Interneta je uradilo oko 200 radionica vršnjačke edukacije u 25 osnovnih škola u 12 crnogorskih gradova. Kroz radionice o sigurnom Internetu je prošlo oko 4000 učenika šestog i sedmog razreda, kao i neka odjeljenja osmih i devetih razreda osnovne škole.
Pravila ponašanja na Internetu, zaštita ličnih podataka i korišćenje chat-a i društvenih mreža teme su koje bile u fokusu radionica vršnjačke edukacije.
 
A šta kažu i šta se pitaju osnovci?

Na interaktivnim radionicama vršnjačke edukacije ambasadori sigurnog Interneta su razmijenjivali mišljenja sa svojim vršnjacima, davali savjete i razgovarali o stvarima koje se svakodnevno dešavaju kada je Internet u pitanju. Na radionicama smo čuli jako puno zanimljivih komentara i pitanja, među kojima i:

• Google translate ne zna padeže!
• Nije problem u Facebooku, već u ljudima na Facebooku.
• Kupio sam patike preko Interneta i majka mi nije vjerovala dok nisu stigle.
• Ja bih volio preko Interneta da naučim da operišem.
• Meni je majka neviđena hakerka. Čim se izlogujem, ona sjedne za računar i hakuje mi profil i vidi šta sam radio!
• Internet služi za blokaciju. Kad se s nekim posvađaš, ti udeš na FB i blokiraš ga! 
• Ako se stidim da pitam nekog da mi bude drug, pitaću ga na FB jer su tako moje emocije sakrivene.
• Zloupotreba je kad tuđi Internet upotrebljavamo u svoje svrhe.
• Blokirao sam majku jer mi je postavljala komentare na slike: Duša majkina, sreća majkina ... i tako.
• Što više informacija na FB ostavljam, više briga za mene.
 
Primjer dobre prakse
Projekat ''Osvoji Internet, surfuj pametno'' predstavljen je i kao primjer dobre prakse u izvještaju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore - Ombudsman. Izvještaj ''Zloupotreba djece putem Internet'' je publikovan i javno predstavljen na pres konferenciji nedavno i publikacija je koja objedinjuje rezultate istraživanja na ovu temu, kao i analizu normativnog okvira iz ove oblasti.

Digitalno okruženje istovremeno može biti zabavno i sigurno mjesto 
Telenor u Crnoj Gori je posvećen sigurnosti korišcenja mobilnog Interneta, kao i obezbjeđivanju proizvoda koji štite i najvulnerabilnije članova društva. To je i razlog zašto je Telenor razvio i pruža servise i usluga koji su namijenjeni zaštiti djece dok su na Internetu. Jedinstven projekat na temu sigurnog Interneta lansiran je u februaru 2012. godine.

Partnerska inicijativa
Jedinstven projekat na temu sigurnog internet lansiran je u septembru 2012. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju izmedu kompanije Telenor i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije. U novembru 2012. godine uspostavljena je saradnja Telenora i Udruženja Roditelji potpisivanjem Memoranduma o saradnji, a u sklopu projekta ‘’Osvoji Internet, surfuj pametno!’’. U ovoj fazi projekta je formalizovana i saradnja sa Ministarstvom prosvjete, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju 20. februara 2013.
Izuzetno znacajnu podršku projektu daju osnovne škole ucesnice: Blažo Jokov Orlandic (Bar), Meksiko (Bar), Srbija (Bar), Radoje Mitrović (Berane), Vuk Karadžic (Berane), Vukašin Radunovic (Berane), Aleksa Beco Ðilas (Bijelo Polje), Dušan Korac (Bijelo Polje), Marko Miljanov (Bijelo Polje), Lovcenski partizanski odred (Cetinje), Njegoš (Cetinje), Vuko Jovovic (Danilovgrad), Risto Manojlovic (Kolašin), Njegoš (Kotor), Ratko Žaric (Nikšic), Braca Ribar (Nikšic), Ivan Vušovic (Nikšic), Luka Simonovic (Nikšic), Maksim Gorki (Podgorica), Milorad Musa Burzan (Podgorica), Štampar Makarije (Podgorica), Sutjeska (Podgorica), Ivo Visin (Prcanj), Veljko Drobnjakovic (Risan), Drago Milovic (Tivat).
 
Informacije o projektu je moguće pratiti na http://www3.telenor.me/cg/O-Telenoru/Surfuj-Pametno/, kao i na društvenim mrežama Facebook i Twitter, na adresama: www.facebook.com/SurfujPametno i https://twitter.com/SurfujPametno
Zvanični hashtag projekta je #SurfujPametno