Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju

Share this:

Menu
O KOMPANIJI NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA DRUŠTVENA MREŽA ZA MLADE SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Share this:

NAZAD
 
U prostorijama Dnevnog centra u Pljevljima je predstavljena platforma - društvena mreža www.socijalnainkluzija.me, koja će omogućiti da preko 230 djece i mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom  - korisnika 13 dnevnih centara u Crnoj Gori i volontera nesmetano komuniciraju. Direktorica DC Pljevlja, Svetlana Dujović, predstavila je projekat „Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju“, koji je podržan na konkursu Telenor fondacije i u okviru koga je i razvijena ova društvena mreža.

Platforma je počela sa radom i dostupna je svim dnevnim centrima, zatvorenog je tipa i zaštićena SSL sertifikatom. Zainteresovana javnost koja želi aktivno učestvovati i družiti se sa korisnicima dnevnih centara treba da kontaktira najbliži dnevni centar i potpiše ugovor o saglasnosti sa uslovima korišćenja i zaštite privatnosti korisnika. Pored toga će biti otvorena online platforma za prijavljivanje svih zainteresovanih volontera i budućih korisnika u trajanju od 15 dana. Nakon tog perioda prijave će biti moguće isključivo putem e-mail zahtjeva i lično u prostorijama dnevnih centara za volontere. Mobilna aplikacija je dostupna na Google play prodavnici za Android uređaje te na App Store prodavnici za iOS uređaje pod nazivom Društvena mreža za socijalnu inkluziju.

Utiske o platformi podijelila su i djeca sa smetnjama u razvoju a tokom pres konferencije obavljen je i razgovor pomoću aplikacije djece sa smetnjama u razvoju i volontera iz Dnevnog centra Pljevlja i Berane, pa su se gosti i na interaktivan način upoznali sa funkcijama aplikacije.

Glavni modul platforme sadrži profilnu stranicu, zid objava, obavještenja, zahtjeve za prijateljstvo podešavanje izgleda, kreiranje stranica i grupa, lajkovanje i praćenje objava kao i druge. Komunikacioni modul se sastoji iz chat modula za tekstualnu razmjenu poruka i phone modula za zvučne i video poruke. Platforma sadrži i specijalne module koji služe za pretvaranje teksta u glas i glasa u tekst, uvećanje slova i glasovne komande za upravljanje aplikacijom, kako bi slabovide osobe mogle koristiti platformu. Modul za statistiku omogućava precizan uvid u statistiku korišćenja, aktivnosti korisnika, aktivnosti volontera te kreiranje nedeljnih, mjesečnih i godišnjih izvještaja.

Ovo je još jedan korak ka ostvarenju socijalne inkluzije, gdje djeca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom koriste svoje mogućnosti i uključuju se u savremene tokove društva i tehnologije na način na koji to rade njihovi vršnjaci bez smetnji.